López, D. 2022. Control biológico de tetraníquidos en cítricos mediante la bioproducción de Stethorus punctillum. Phytoma España: 340, 39-44.
Resum: Aquest article realitzat per l’oficina Comarcal Agrària Fuente Álamo de Murcia té com a objectiu la posta a punt d’una estratègia integrada del control efectiu dels àcars dels gèneres Tetranycus, Panonychus i Eutetranychus, els quals, són els generes d’àcars fitòfags que causen més danys a plantes destinades tant a l’agricultura com a la jardineria. Essent el control biològic amb la marieta del gènere Stethorus la base d’aquesta nova estratègia GIP.
Aquest article, primerament, pretén trobar una manera de poder criar efectivament aquest coccinèl·lid depredador d’àcars a l’interior d’un insectari durant tota la temporada, de manera que pugui servir per després, recol·lectar els adults d’aquesta marieta i poder-los alliberar a camps de cítrics amb problemes provocats pels àcars dels generes Tetranycus, Panonychus i Eutetranychus. Amb la finalitat de poder estudiar la seva viabilitat i la seva eficàcia depredadora sobre aquests tres tipus d’àcars.
La cria es va desenvolupar a un insectari amb la temperatura i el fotoperíode regulat a sobre de plantes de papaia, albergínia i patata inoculades amb aranyes roges. Els diferents cicles d’afectació de l’aranya roja a aquestes tres plantes van permetre una ocupació d’aquesta aranya al insectari duran tot l’any i per tant, una acció afidófaga de Stethorus al llarg de tot l’any. Aquest fet va permetre després recol·lectar i alliberar adults d’aquesta marieta durant tota la temporada.
Pel que fa a l’assaig de l’afectivitat de les alliberacions de Stethorus als camps de cítrics, els resultats van ser diferents per tipus d’àcar fitòfag. Per una banda, Tetranichus urticae i Planonychus citri van tenir molt poca incidència i per tant, l’efecte de les alliberacions juntament amb l’eliminació de tractaments fitosanitaris i altres mesures culturals van esser del tot positives. Per altra banda, els danys provocats a les fulles per Eutetranychus orientalis van arribar al 70% en alguns sectors, tanmateix, aquesta afectació no va provocar danys als fruits ni a la collita. Essent la gestió amb aquesta marieta millorable per aquest àcar.
Pel què fa a la Gestió Integrada de Plagues en espais verds, que s’estigui investigant en poder multiplicar aquesta marieta depredadora d’àcars que tant ens trobem de manera natural sobretots en til·lers afectats per àcars és molt bona noticia. Poder desenvolupar una gestió integrada d’aranyes roges basada en el control biològic d’aquesta marieta tan a nivell d’alliberacions com millorant el seu control biològic per conservació eliminaria molts tractaments fitosanitaris que actualment s’estan duent a terme a les nostres ciutats.