Riba-Flinch, J.M., Bedós, M. 2023. Datos sobre la expansión de la especie exótica Xylosandrus compactus (Eichhoff, 1876) (Coleoptera: Curculionidae: Scolytinae) en las provincias de Girona y Barcelona (NE España). Revista gaditana de Entomología, volumen XIV: 117-135.
Resum: Aquest article realitzat conjuntament entre en J.M. Riba i la M. Badós, dos assessors i consultors en GIP en espais verds, detalla i actualitza la distribució de Xylosandrus compactus a les províncies de Girona i Barcelona. A més a més, fa un recull i augmenta el nombre d’espècies hoste on s’ha detectat aquest escolítid i en resumeix els seus símptomes.
Aquest article, recull el resultat de les visites i inspeccions de seguiment periòdiques als principals espais verds i arbrat viari dels municipis del litoral i prelitoral propers a els zones on inicialment es van detectar els primers focus a la província de Girona però també a la província de Barcelona. Per detectar-ne la presència, davant de símptomes o signes sospitosos, es van agafar mostres per a una inspecció detallada tan a camp com posteriorment al laboratori per la seva posterior identificació.
Mitjançant aquest seguiment s’ha trobat individus o danys associats aquest escolítid a quatre comarques de la província de Girona, Pla de l’Estany, la Selva, Baix Empordà i el Gironès. A la província de Barcelona s’ha localitzat sobretot a la comarca del Maresme i al nord de la ciutat de Barcelona. Pel que fa al numero d’espècies afectades s’ha passat de les 3 espècies detectades al primer brot observat al 2020: llorer, garrofer i avellaner, les 13 espècies detectades pel DACAA al 2021 a Tarragona a un total de 38 espècies detectades de 30 generes diferents, sumant les espècies noves de les 31 espècies detectades en aquest estudi. Tanmateix, els percentatges més elevats d’atacs observats s’han localitzat en llorers, garrofers i arbre de Judes, seguits per l’aladern, la magnòlia i l’arboç. La majoria dels danys observats han estat a brota anuals i a branquillons amb diàmetres inferiors a 1cm de diàmetre. Tot hi que, també n’han localitzat a altres zones amb branques més gruixudes i fins i tot a nivell de tronc. La resta de símptomes són els propis ja observats d’aquest perforador associat amb els fongs de l’ambrosia.
Pel què fa a la Gestió Integrada de Plagues en espais verds, la rapida expansió d’aquest perforador de l’ambrosia que s’extreu d’aquest estudi ens posa encara més en alerta i ens obliga a posar l’ull a com a mínim a les 6 espècies principals afectades per tal de detectar-ne els símptomes i poder minimitzar-ne els danys.
L’article el podeu trobar al següent enllaç: