Urbaneja-Bernat, P., Tena, A., González-Cabrera, J., Rodriguez-Saona, C., 2020. Plant guttation provides nutrient-rich food for insects. Proceedings of the Royal Society B: 287, 20201080.
http://dx.doi.org/10.1098/rspb.2020.1080.
Resum: Aquest estudi realitzat als estats units amb col·laboració del UV-IVIA de la Universitat de Valencia pretén demostrar que la gutació de les plantes és una font important d’aliment pels insectes i que a la vegada afecta a la dinàmica de les seves comunitats.
Aquest estudi parteix del fet que la gutació de les plantes és no només és aigua sinó que conté també carbohidrats i proteïnes de xilema i del floema i que per tant, és una font potencial de nutrients pels insectes. Per això, primerament s’ha buscat si les gotes de gutació de les fulles en aquest cas de fulles de nabiu blau, són una font d’aliment nutritiva pels insectes que s’alimenten d’elles, mesurant la longevitat i la fecunditat d’insectes de tres tipus d’estils d’alimentació diferents: herbívors (Drosophila suzukii), parasitoids (Aphidius ervi) i depredadors (Chrysoperla rufilabris). Seguidament, s’ha buscat si aquestes gotes de gutació són o no una font fiable d’aliment mitjançant la mesura de l’abundància de les gotes de gutació durant la temporada i en tres hores del dia diferents i mitjançant el monitoreig dels insectes que visiten aquestes fulles amb gutació. Finalment, per observar els efectes en la composició de de la comunitat que visita aquestes gotes, s’ha realitzat un monitoreig dels insectes en plantes amb gutació artificial i sense gutació.
Un cop analitzada les gotes de gutació del nabiu blau s’ha observat que contenen grans quantitats de sucres i també de proteïnes. S’ha obtingut també que les gotes de gutació estan presents en menor o major mesura durant tota la temporada, que atrauen insectes de tots els tipus i que augmenten per dos l’abundància de depredadors i parasitoids a les plantes amb gutació en comparació amb les plantes sense gutació i que milloren la supervivència i la capacitat reproductora dels insectes mesurats.
Pel què fa a la gestió Integrada de Plagues el coneixement d’aquesta nova font d’aliment i d’atracció dels enemics naturals obre un mont de possibilitats a la hora de realitzar actuacions a favor del control biològic per conservació.