Guitart, J.; Navarro, M.P. 2020. Gestión de los tratamientos fitosanitarios en la ciudad de Barcelona. Phytoma España: 322, Foro bioprotección vegetal, 59-63.
Resum: Aquest article ens parla de la metodologia de gestió dels tractaments fitosanitaris que actualment es realitza en els espais verds de Barcelona i ens fa un resum de la gestió de les plagues i malures, la gestió de les herbes adventícies i les campanyes de comunicació a la ciutadania que companya aquesta gestió.
Segons indica a l’article, la gestió de les plagues i malures de l’ajuntament de Barcelona segueix el Pla estratègic pel Control de les principals Plagues i Malures el qual, classifica les plagues i les malures en tres nivells (A: molt alt, B: alt, C: baix) en funció dels danys que provoca a les plantes i la seva interacció amb les persones i la salut. A més a més, s’associa unes actuacions a realitzar més o menys contundents en funció del nivell en que es classifica la plaga o malura en qüestió. Per exemple: la processionària i el morrut de les palmeres estan classificats com a nivell A el qual, significa que es realitzen sempre actuacions per controlar-les, programant actuacions el més abans possible. Les terrasses de bars, quioscs, hotels se les classifica com a zones de nivell B on es necessita un control ràpid de la plaga.
Per efectuar les actuacions fitosanitaris s’ha elaborat un expedient format per dos lots: un lot bàsicament per tractaments fitosanitaris químics i de desinfecció d’àrees de gossos i un altre lot on es contempla les actuacions biològiques i l’aplicació d’adobs foliars.
La gestió de les herbes adventícies està diferenciada segons les característiques dels espais on aquestes es troben i segons la visió que en té la ciutadania, aquestes van des del desbrossament, l’aplicació de vapor, fins a la sembra dels escocells, entre d’altres.
Tota aquesta gestió està acompanyada d’una campanya de comunicació dirigida a la ciutadania mitjançant diferents canals entre els quals hi ha els cartells informatius o les campanyes publicitàries. També existeix una web on es pengen tots els tractaments fitosanitaris amb productes químics que es realitzen.
Pel què fa a la gestió Integrada de Plagues aquest article ens dona una idea de la complexitat a la hora de gestionar les plagues, malures i herbes adventícies d’una ciutat com Barcelona. També posa de manifest la necessitat de categoritzar i diferenciar tant les zones com les plagues i de la importància de la comunicació d’aquestes acció a la ciutadania.