Stemmelen, A.; Paquette, A.; Benot, M.L.; Kadiri, Y.; Jactel, H.; Castagneyrol, B. 2020. Insect herbivory on urban trees: Complementary effects of tree neighbours and predation. bioRxiv. DOI: 10.1101/2020.04.15.042317. PPR:PPR151677.
Resum: Aquest estudi realitzat a la ciutat de Montreal pretén trobar quin és l’efecte que tenen tant la densitat, la diversitat com l’origen dels arbres urbans, juntament amb l’activitat depredadora, sobre els insectes herbívors.
Aquest estudi parteix de les hipòtesis que: l’herbívora dels insectes disminueix en augmentar la densitat dels arbres (‘host dilution’) i la diversitat al voltant de l’arbre focus (‘associational resistance’), que per contra, l’activitat depredadora augmenta amb l’augment de la densitat i diversitat dels arbres i finalment, que la depredació i la herbívora tenen respostes diferents a la diversitat d’arbres en arbres autòctons i exòtics.
Per això, s’han seleccionat 48 arbres de cinc especies diferents, tres d’autòctones i dos d’exòtiques en els quals s’hi ha avaluat l’activitat depredadora i l’herbívora d’erugues artificialment col·locades als arbres durant dos èpoques de l’any, a finals de primavera i a principis d’estiu i aquetes, s’han relacionat amb la densitat arbòria i la diversitat al voltant dels arbres estudiats.
Els resultats obtinguts sobre depredació de les erugues artificials ha estat que aquesta, ha augmentat significativament en augmentar la densitat dels arbres, mentre que, la diversitat i l’origen no li han produït cap efecte. Pel què fa a l’herbívora d’aquestes erugues, aquesta, ha disminuït significativament en augmentar la diversitat al voltant dels arbres estudiats. Independentment de la diversitat o la densitat dels arbres, l’herbívora ha estat negativament correlacionada amb la taxa de depredació. Amb aquests resultats s’entén que tant la diversitat com la densitat dels arbres en una ciutat influeixen l’herbívora i l’activitat depredadora en aquest arbres, es troba una nova evidència que corrobora la hipòtesis anomenada ‘associational resitance’ i certifica la relació positiva entre la densitat arbòria i la taxa de l’activitat depredadora d’erugues ja sigui per ocells o per artròpodes.
Pel què fa a la gestió Integrada de Plagues aquest estudi, evidencia una vegada més que augmentant la densitat i la diversitat dels arbres en una ciutat es pot millorar i intensificar la regulació dels insectes herbívors amb els propis enemics naturals.