Delgado Castillo, Á., van den Bergh, J. C. J. M., Savin, I., Sarto i Monteys, V., 2020. Cost-benefit analysis of conservation policy: The red palm weevil in Catalonia, Spain. Ecological Economics, 167: 106453.
Resum: Aquest estudi avalua les polítiques de conservació de les palmeres del gènere Phoenix sp. en resposta de l’arribada del morrut de les palmeres (Rhynchophorus ferrugineus) realitzades a Catalunya i n’analitza els seus costos i beneficis.
Per això, s’han avaluat tots els esforços monetaris realitzats a Catalunya per tal de preservar i protegir les palmeres del morrut des de que es va declarar oficialment plaga de quarantena al 2006. Per una banda, s’ha calculat els costos que ha tingut la Generalitat a la hora de gestionar la plaga, juntament amb les inversions en recerca i divulgació i per altra banda, s’han calculat els costos de la gestió de la plaga assumits per els municipis i pels particulars des de que es va descentralitzar i privatitzar la gestió al 2011. Pel que fa als beneficis, s’ha calculat els beneficis dels usos de les palmeres tals com la captura del carboni i la millora del valor estètic d’una zona urbana o periurbana que proporcionen les palmeres mitjançant l’augment del valor de les finques localitzades en aquestes zones.
Un cop analitzats el cost-benefici, s’ha observat pel que fa a la captura del carboni, que el benefici és molt baix i que juntament amb els beneficis del augment del valor estètic de les zones properes a les palmeres està molt per sota dels costos que s’han destinat en la gestió del morrut tant a nivell públic des de la Generalitat com a nivell privat.
Pel què fa a la gestió Integrada de Plagues del morrut, aquest estudi, tot i no tenir en compte altres valors no monetaris com per exemple el fet de poder gaudir de les palmeres ja sigui, en un jardí privat o en els espais verds públics, ens fa reflexionar sobre la necessitat o no de destinar tants recursos públics i privats per gestionar una plaga exòtica sobre una planta ornamental també exòtica.