Madeira, F., Lumbierres, B., Pons, X. 2022. Contribution of Surrounding Flowering Plants to reduce abundance of Aphis nerii (Hemiptera: Aphididae) on Oleanders (Nerium oleander L.). Horticulturae: 08, 1038.
Resum: Aquest article realitzat per la universitat de Lleida té com a objectiu determinar si es pot reduir la població de pugons dels baladres augmentat la biodiversitat, mitjançant la plantació de plantes herbàcies amb flor, plantes servei, als voltants dels baladres. Després de quatre anys d’estudi comparant les poblacions de pugons i d’enemics naturals als baladres envoltants de plantes servei o sense s’ha observat com l’abundància i diversitat d’enemics naturals és major als baladres envoltats de flors. En aquest sentit, les plantes servei han ajudat a millorar el control biològic per conservació potenciant els enemics naturals i per tant disminuït les poblacions de pugons.
Per poder determinar si la població de pugons en els baladres disminueix si es planten plantes amb flors (plantes servei) al seu voltant, durant 4 anys s’ha comparat la població de pugons i d’enemics naturals dels pugons a vuit parcel·les de baladres, quatre envoltades de plantes servei i quatre sense. Les quatre plantes servei escollides han estat els caps blancs (Lobularia marítima), el boixac (Calendula officinalis), la coreopsis de flor gran (Coreopsis grandiflora) i la milfulles (Achillea millefolium). Aquestes s’han escollit per obtenir una coloració variada i per mantenir la màxima floració durant tota la temporada. A més a més, han donant bons resultats en estudis previs en varis cultius i en horticultura. Durant aquest quatre anys, s’han mostrejat regularment la població de pugons de 9 brots de baladre de cada parcel·la i s’ha determinat el nivell d’infestació dels baladres i la quantitat i diversitat d’enemics naturals. També s’ha determinat el nivell d’infestació de pugons i la quantitat i diversitat d’enemics naturals a les plantes servei.
El pugó més observat als baladres ha estat el pugó del baladre Aphis nerii. Aquest pugó és un pugó que metabolitza les toxines dels baladres i que a la vegada també és tòxic per la majoria d’enemics naturals. Aquest fet ha condicionat la diversitat d’enemics naturals que s’han observat als baladres. Tot hi així, s’han localitzat força enemics naturals sobretot sírfids en concret del gènere Paragus sp., seguit de la marieta Hippodamia variegata i d’algunes crisopes. Tant Paragus sp. com H. variegata s’ha descrit que poden sintetitzar les toxines d’aquest pugó.
Els resultats generals han estat força esperançadors, durant tots els 4 anys de l’estudi, els baladres amb les plantes servei han tingut significativament menys proporció de nivells alts d’infestació de pugó que els baladres sense plantes servei, el què indica, que la presència de plantes servei amb flor pot ajudar a reduir les poblacions de pugó. A més a més, també s’ha observat la tendència que els baladres amb plantes servei acullen més quantitat d’enemics naturals que els baladres sense plantes servei, especialment, en el cas dels sírfids del gènere Paragus sp. els quals, han estat els més abundants tant als baladres com a les plantes servei indicant que efectivament la planta servei pot actua com a potenciador a l’hora d’atraure aquest sírfid i per tant, contribuir al control biològic per conservació del pugó del baladre.
Pel què fa a la Gestió Integrada de Plagues en espais verds, estudis com aquest en ajuden molt a la hora de planificar les actuacions a realitzar per a potenciar el control biològic per conservació de les plagues més usuals en els espais verds com serien els pugons. El coneixement dels beneficis reals d’algunes plantes servei ens ajuda a anar escollint millor quines són les millors plantes per què ens ajudin a realitzar el servei que busquem i per tant, anar afinant aquesta tècnica.