Una monitorització a llarg termini a Suïssa revela que Adalia bipunctata ha entrat fortament en declivi com a resposta de la invasió de la Harmonia axyridis.
Kenis, M., Nacambo, S., Van Vlaenderen, J., Zindel, R., Eschen, R. 2020. Long Term Monitoring in Switzerland Reveals That Adalia bipunctata Strongly Declines in Response to Harmonia axyridis Invasion. Insects. 11(12): 883
Resum: Aquest estudi realitzat a Suïssa s’ha dut a terme mitjançant un monitoreig de 11 anys en 40 llocs diferents diferenciats en 4 hàbitats amb la finalitat d’estudiar el declivi de les marietes autòctones després de la invasió de la marieta asiàtica.
Aquest estudi parteix del fet des del 1990 que es va detectar per primer com a Alemanya, la marieta asiàtica ha anat colonitzant ràpidament tot el continent europeu causant un fort impacte a la biodiversitat, sobretot sobre les altres marietes autòctones. La marieta asiàtica és una depredadora molt voraç i competeix amb les altres marietes pels recursos, majoritàriament pugons, amb les altres marietes, a més a més, depreda i s’alimenta directament de les larves de les altres marietes.
Per tal de monitoritzar-ne les poblacions es van escollir 40 llocs dividits en 4 habitats diferents (coníferes, frondoses, arbusts i herbassars) en els quals, s’establien parcel·les de monitoreig i es comptabilitzaren tots els adults de marietes que s’observaven directament o mitjançant batudes a les branques o a les plantes herbàcies. Aquests monitoratges es van repetir 10 cops per any des del 2006 fins al 2017. Les marietes un cop identificades es van tornar a la seva zona d’origen.
En total es van identificar un total de 10.248 individus d’adults. La marieta asiàtica va esdevenir l’espècie més abundant pocs anys després de la seva arribada a Suïssa, ja que, va acabar representant entre el 60 i el 80%. Per contra, la seva presència va esser escassa en herbassars i coníferes. La marieta que més va patir l’entrada de la marieta asiàtica va esser la marieta de dos punts (Adalia bipunctata) ja que, comparteixen el nínxol ecològic de frondoses i arbusts i que a més a més, té menys mecanismes intrínsecs per evitar la depredació de gremi.
Pel què fa a la gestió Integrada de Plagues, aquest estudi concorda amb el què s’ha anant observant durant aquests últims anys a l’arbrat urbà de Catalunya, on cada vegada més, a les frondoses com per exemple els til·lers la presència de la marieta asiàtica estar essent més abundant. La disminució de la marieta de dos punts ens preocupa especialment ja que, és i ha estat una aliada a la hora de controlar les principals espècies de pugons que ens causen molèsties per melassa de l’arbrat urbà.