Gómez Pérez, L. (2020). Valoración de una estrategia de control de la procesionaria del pino, Thaumetopoea pityocampa (Lepidoptera, Notodontidae) basada en la utilización de semioquímicos relacionados con la oviposición. http://hdl.handle.net/10251/150907.
Resum: Aquest estudi realitzat per la universitat de Valencia, pretén analitzar una estratègia de push & pull per la processionària del pi basada en semioquímics que per una banda, en una zona es repelin a les femelles i per tant evitin la posta i per altra banda, en una altra zona s’artiguin a les femelles per tant augmentin les postes.
Aquest estudi parteix del fet que segons la literatura, les femelles de de la processionària del pi se senten molt atretes pel Pinus brutia i en canvi no se senten gens atretes pel Pinus pinea el qual té uns nivells molt alts de limonè, una substància que s’ha demostrat que té afectes dissuasius de l’oviposició de la processionària. En aquest sentit, primerament s’ha buscat, dissenyat i elaborat emissors de l’extracte Pinus brutia i de limonè que siguin utilitzables a camp i seguidament s’ha realitzat un disseny experimental a camp, per tal d’aprovar aquesta estratègia de push&pull per a la processionària. Per fer l’avaluació d’aquests extractes a camp, s’ha instal·lat a un bosc de Pinus halepensis amb un historial alt d’afectació per processionària, dues zones composades per 6 blocs de 3 arbres, on la zona 1 s’ha avaluat l’efecte de diferents dosis de semioquímcs sobre l’atracció de l’oviposició i també l’efecte dissuasiu del limoné, s’han col·locat al cantó de la pista forestal (al marge de la massa forestal) els dispensadors amb diferents dosis de semioquímics d’atracció i a uns 25 metres com si exercís de barrera s’han col·locat els dispensadors d’extracte de limonè d’efecte dissuasiu. A la zona 2 només s’han col·locat i avaluat l’efecte de diferents dosis de les substàncies atraients. Per avaluar els diferents efectes, s’han realitzat monitoratges de postes a tots els arbres de cada secció, durant tota l’època de posta. Dels resultats obtinguts el primer, és que s’ha pogut determinar la composició química, sintetitzar i regular l’emissió de l’extracte de P. brutia mitjançant dispositius emissors. Tanmateix, s’ha observat que aquests són molt sensibles als les condicions mediambientals i que s’han de millorar la tècnica poder evitar aquesta sensibilitat. Pel que fa al funcionament de l’estratègia push & pull avaluada, el component push, la barrera de limonè, no ha exercit l’efecte esperat de concentrar les postes a la zona de l’extracte de P. brutia, component pull. Si bé, sí que s’ha observat un efecte significatiu de disminució de les postes a la zona de la barrera de limonè, no s’ha observat un efecte d’augment significatiu de les postes a la zona d’atracció. Els autors apunten a què l’efecte del limonè arribava també a la zona pull, de manera que conclouen que per una banda s’ha de repetir en una zona forestal més gran i que per altra banda, s’ha de millorar la tecnologia dels emissors de l’extracte de P. brutia.
Pel què fa a la gestió Integrada de Plagues el desenvolupament d’aquests tipus d’eina de gestió, l’estratègia push & pull mitjançant semioquímics ja utilitzada en agricultura, és una bona noticia que esperem que amb més recerca, es pugi aplicar també en la gestió integrada de plagues en espais verds urbans. Esperem doncs, que aquesta primera avaluació permeti assentar les bases per una millora d’aquesta tècnica.