Des de l’aparició de la Cilindrocladiosi i l’eruga del boix fa uns deu anys a França, la gestió sanitària del boix s’ha tornat més complexa i per a molts gestors, mantenir aquests arbusts vius és avui una tasca que ja s’ha abandonat. És per això que, paral·lelament al programa SaveBuxus: Desenvolupament d’una estratègia de control de plagues de boix, Astredhor Sud-Ouest (GIE Fleurs et Plantes) va posar en marxa, l’any 2014, proves per avaluar el comportament de diferents espècies d’arbusts alternatius al boix. Des de fa 3 anys, Astredhor i els seus socis han testat el comportament de 25 espècies i varietats d’arbusts com per exemple: Ilex crenata, Berberis sp., Myrtus communis, Pittosporum tenuifolium, entre d’altres, en diferents tipus de sòl, també en sols calcaris i en diferents climes com el mediterrani, entre d’altres.
Els resultats dels primers tres anys d’experimentació han permès comprovar que Ilex crenata (amb 15 varietats) s’adapten malament al clima, tant atlàntic com mediterrani i als sòls calcaris, els Bèrberis i els Evònims han funcionat millor però, aquests últims són força sensibles a l’oïdi i a la caparreta (sobretot Euonumus jap. ‘microphyllus‘). Entre la resta d’alternatives testades Myrtus communis ‘Tarentina’ i Teucrium lucydris semblen ser la millor opció en clima mediterrani, tot i que la murtra té un creixement més ràpid que el boix i requereix, per tant, d’alguna poda suplementària. Teucrium lucydris també té la limitació que requereix una poda baixa després de la floració.
A partir d’aquestes avaluacions inicials, es va realitzar una enquesta entre els diferents gestors de parcs i jardins i, a partir dels resultats obtinguts, es realitzaran proves addicionals durant el període 2019-2020 dins del programa SaveBuxus, per tal de provar el comportament d’una vintena de varietats especialment adaptades a la seva utilització com a tanques baixes.