Rodrigo E., Santacruz A.M., Xamaní, P., Laborda, R., 2019. Life cycle, parasitism and damage of Xanthogaleruca luteola (Muller) in Valencia (SE Spain): A preliminary study. Urban Forestry & Urban Greening, 46: 126474.
Resum: Aquest estudi, realitzat a la ciutat de Valencia pretén desenvolupar mètodes de gestió integrada de plagues per la galeruca de l’om (Xanthogaleruca luteola (Coleoptera, Chrysomelidae)). Per això, s’han monitoritzat el cicle de la plaga a 5 carrers de la ciutat els quals Ulmus minor formava part de l’arbrat urbà, agafant mostres de branques i comptabilitzant tots els estadis observats i monitoritzant també el dany observat. S’ha establert també el cicle a laboratori mitjançant la cria de les mostres obtingudes i finalment, s’han aïllat tant ous com larves per tal d’observar algun tipus de parasitoid. Durant l’any de l’estudi es van observar 4 generacions de larves, els pics es van donar a mitjans de maig, a la primera meitat de juliol, a la segona meitat d’agost i entre finals de setembre principi d’octubre, entenent doncs que es van donar 3 generacions complertes i que durant la 4 generació, els adults van entrar en hibernació. Els graus dies per comptabilitzar el cicle van esser de 612ºD coincidint amb aquestes 4 generacions. Es va observar també que el major dany el desenvolupen les larves i que les dues primeres generacions provoquen més danys que les dues següents, el dany mitjà va esser molt variable entre el 30% i el 100% al final de la temporada. El parasitisme observat va esser molt baix essent del 5% en el parasitoid d’ous Oomyzus gallerucae i de pocs individus en el traquínid parasitoid de larves i pupes Erynniopsis antennata. Com a mètode de control químic, es va provar l’endoteràpia i els va donar uns resultats acceptables, frenant el dany des del moment de la realització del tractament.
Pel què fa a la gestió Integrada de Plagues de la galeruca de l’om, l’estudi remarca la importància del monitoreig de les larves, de la optimització dels tractaments només en el moment en què es superi el llindar de tolerància establer amb un 20% dels danys i finalment la importància d’establir zones de refugi per afavorir els enemics naturals.