Riba-Finch, J. M., Garreta, A., Aymaní, A., Lumbierres, B., Mas, H., Gallego, D. 2022. Current status and first detection of Xylosandrus germanus (Coleoptera: Curculionidae: Scolytinae) in live trees in the Iberian Peninsula. EPPO Bulletin: 00, 1-8.
Resum: Aquest article realitzat conjuntament entre J.M. Riba, el DACAA de la generalitat de Cantalunya, el CADRETE de la Generalitat Valenciana i la Universitat d’Alacant detalla la primera detecció de Xylosandrus germanus a l’interior d’un arbre viu a la Península Iberica. Aquestes deteccions localitzades a Vila-seca, Platja d’Aro i Gandia es van donar en el marc del seguiment d’altres escolítids exòtics d’aquest mateix gènere trobats recentment també a Catalunya i al País Valencià.
Aquest article, primerament fa una introducció sobre les dades que hi ha actualment sobre el procés d’invasió de les diferents espècies d’aquest gènere i de la seva ecologia. Segons indica l’article, les primeres deteccions de X. germanus van ser al país basc al 2003 a l’interior de trampes de captura i per tant no es va poder saber els seus hostes. També s’explica com aquesta espècie d’escarabat de l’ambrosia centre la seva activitat en arbres debilitats i estressats, rarament en arbres sans, per aquest motiu, normalment està associat amb altres escarabats de l’ambrosia com seria el cas de X. compactus que sí que pot afectar arbres sans. Tot hi que a la EU aquest escolítid està catalogat com a plaga secundaria de boscos, d’arbres caiguts i de llenya, als Estats Units si que és una plaga en fruiters i en arbres ornamentals. Pel que fa als seus hostes, s’ha observat que és una espècie molt polífaga i que prefereix branques de poc diàmetre i d’escorça fina.
Aquestes deteccions es van donar al marc del seguiment de Xylosandrus del departament de Sanitat Vegetal del DACAA que es va engegar el 2020 després de la primera detecció de X. compactus a Banyoles, de la mateixa manera que a al País Valencià es van detectar a la xarxa de seguiment ‘Red de Alerta Temprana’ pensada per detectar insectes exòtics als ports i als boscos adjacents.
En relació a les deteccions, l’article explica que només a Vila-seca es va detectar aquest escolítid afectant a l’interior de brots i branques petites de garrofer després de veure signes i símptomes de branquillons amb decaïment i forats amb serradures. A la resta de localitzacions a Platja d’Aro i a Gandia però també a Vila-seca, es van detectar individus a l’interior de trampes de captura utilitzades en els diferents seguiments. En tots els casos menys a Gandia, aquest escolítid es va localitzar conjuntament amb individus de X. compactus, tant a les trampes de captura com a diferents mostres extretes al mateix hoste. Finalment, a l’article es determina que aquesta espècie es pot desenvolupar totalment al garrofer, que pot compartir el mateix hoste que altres especies del mateix gènere com és el cas de X. compactus i confirma que les xarxes de seguiment i deteccions són una bona eina per tenir un control de quines són les espècies exòtiques que ens estan arribant.
Pel què fa a la Gestió Integrada de Plagues en espais verds, aquesta nova espècie localitzada a casa nostra ens posa en alerta encara més i ens obliga a posar l’ull en els garrofers per tal de detectar nous individus.