Riba-Flinch, J. M., Leza, M., Gallego, D. 2021. First records of Xylosandrus compactus (Coleoptera: Curculionidae, Scolytinae) in the Iberian Peninsula: an expanding alien species? Zootaxa 4970 (1): 161–170.
Resum: Aquest article analitza el primer focus de l’escarabat negre de l’ambrosia (Xylosandrus compactus) observat al Gironès durant el 2020, essent la primera cita per la península ibèrica. A més a més, aporta dades sobre la biologia i ecologia d’aquest escolítid, sobre els danys que provoca i sobre quin és el possible origen de la invasió.
Aquest article parteix de l’anàlisi del primer brot de l’escarabat negre de l’ambrosia observat a tres localitats del Gironès al llarg de l’estiu i la tardor del 2020. L’article explica com des de l’estiu del 2020 van anar apareixent arbres sobretot llorers, a diferents zones del Gironès, amb danys mai vistos provocats per escolítids. A cada una de les zones es va recol·lectar mostres d’individus, mostres de branquillons afectats i en un dels casos fins hi tot, es va col·locar una trampa de captura d’escolítids, per capturar els adults d’escolítids propers a la zona afectada. A més a més, les mostres dels branquillons es van col·locar en cambres de cria per capturar els adults que emergien d’aquests branquillons. En total durant el 2020 es van recol·lectar 103 individus de Xylosandrus compactus la majoria dels quals, obtinguts a Banyoles, la zona on es van localitzar el primer focus. Els arbres d’on es van localitzar més individus van ser sobretot llorers (Laurus nobilis) i en un cas també Liquidambar styraciflua.
Segons la revisió bibliogràfica recollida a l’article, aquest escolítids poden tenir entre 2 i 3 generacions l’any, els atacs més forts es aparèixer durant el període d’estiu entre juny i setembre i les femelles adultes que són les úniques que volen, es podrien desplaçar fins a 8 km. Una altra dada important que se’n extreu és que aquest escolítid no tolera el fred essent les temperatures negatives un limitant per al seu desenvolupament. Pel que fa als danys que provoca, per una banda, apareix un dany mecànic als branquillons provocat per la perforació de les galeries d’entrada i les galeries cria i per l’altra banda, degut a l’acció dels fongs saproxílics que inoculen al xilema els quals, aquests escolítids cultiven per alimentar les seves larves. Aquest fongs, taponen el sistema vascular i el col·lapsen. A la zona danyada s’observen serradures a la sortida de les galeries i un petit xancre cortical de color marró-violaci al voltant.
Segons els autors, durant la primavera del 2021 s’han anat recol·lectant més mostres d’insectes de manera que s’ha anat i s’anirà expandint pel territori, essent la costa del mediterrani i les illes la seva zona de distribució potencial.
Pel què fa a la Gestió Integrada de Plagues en espais verds urbans malauradament, aquest escolítid és un exemple més d’una espècia exòtica que ens apareix a casa nostra i que en un futur serà una de les espècies que haurem de gestionar. Aquest article doncs, ens dona una informació molt valuosa sobre les característiques del primer brot al Gironés, sobre la biologia i ecologia d’aquests escolítid i sobre com el podem detectar.
L’article el podeu trobar al següent enllaç o ens el podeu demanar enviant un correu al grup GIP: gip@apevc.cat.
Foto destacada: J.M. Riba