Ja ha sortit la guia GIP en l’àmbit dels espais verds del ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació del Gobierno d’España. Aquesta guia, d’acord amb Capítol III del Reial Decret 1311/2012, de 14 de setembre, pel qual s’estableix el marc d’actuació del govern per aconseguir un ús sostenible dels productes fitosanitaris ha de servir com a orientació a agricultors i assessors per implantar els principis de la GIP en l’àmbit d’ús no agrari nacional. La coordinació de les diferents parts d’aquesta guia ha estat pràcticament realitzada o des del departament d’agricultura de la Generalitat de Catalunya o des del centre Aerotècnic de la Universitat de Lleida, com és el cas del professor Xavier Ponts en la coordinació de l’apartat d’entomologia.
Aquesta guia fa un recull i explicació dels diferents mètodes de la gestió integrada de plagues adequats per l’àmbit de parcs i jardins, fent esment també a l’aplicació dels productes fitosanitaris i la seva complexitat a l’hora de ser aplicats en zones urbanes i en tota la legislació que afecta en aquest àmbit.
Als diferents annexes es recullen de manera extensa, les fitxes tècniques sobre les plagues i malalties que afecten a les diferents plantes més comunes dels parcs i jardins. També es recullen les ‘males herbes’ més comunes en aquests espais. Aquestes fitxes, que són el cos principal de la guia, donen informació sobre la biologia, les característiques de distinció, la metodologia de monitoreig, els llindars de tolerància, les mesures preventives i les mesures de control possibles sobre cada organisme.
Aquesta guia ens dona una informació molt valuosa tant a assessors GIP com a gestors dels espais verds principalment perquè conté en un sol document molta de la informació que necessitem consultar en el dia a dia de la nostra feina.