Què és una galeta?

Una galeta és un fitxer de text inofensiu que s’emmagatzema al navegador quan visita gairebé qualsevol plana web. La utilitat de la galeta porta a què el web sigui capaç de recordar la seva visita quan torni a navegar per aquesta pàgina. Tot i molta gent no ho sap, les galetes s’utilitzen des de fa 20 anys, quan van aparèixer els primers navegadors per a la World Wide Web.

Qué NO ÉS una galeta?

No és un virus, ni un troià, ni un cuc, ni correu brossa, ni spyware, ni obre finestres pop-up.

Quina informació emmagatzema una galeta?

Les galetes no acostumen a acumular informació sensible sobre vostè, como targetes de crèdit o dades bancàries, fotografies, DNI o informació personal, etc. Les dades que guarden són de caràcter tècnic, preferències personals o personalització de continguts.

El servidor web no s’associa a vostè com a persona sinó al seu navegador web. De fet, si vostè navega normalment amb Internet Explorer i prova de navegar per la mateixa plana web amb Firefox o Chrome veurà que la pàgina no se n’adona que vostè és la mateixa persona perquè en realitat s’està associant amb el navegador, no amb la persona.

Quins tipus de galetes existeixen?

 • Galetes tècniques: Són les més elementals i permeten, entre d’altres qüestions, saber quan navega un humà o una aplicació automatitzada, quan navega un usuari anònim i un de registrat, eines bàsiques per al funcionament de qualsevol pàgina web dinàmica.
 • Galetes d’anàlisi: Recullen informació sobre el tipus de navegació que estem fent, les seccions que més utilitzem, productes consultats, franja horària d’ús, idioma, etc.
 • Galetes publicitàries: Mostren publicitat en funció de la nostra navegació, del país de procedència, idioma, etc.

Què són les galetes pròpies i les de tercers?

Les galetes pròpies són aquelles generades per la pàgina web que està visitant i les de tercers són les galetes generades per serveis o proveïdors externs com Facebook, Twitter, Google, etc.

Què passa si desactivem les galetes?

Per tal que pogueu comprendre l’abast que pot tenir desactivar les galetes us mostrem uns exemples:

 • No podrem compartir continguts d’aquesta pàgina web en Facebook, Twitter o qualsevol altra xarxa social.
 • El portal web no podrà adaptar els continguts a les nostres preferències personals, com sol passar a les botigues online.
 • No podrem accedir a l’àrea personal d’aquesta pàgina web, com per exemple El meu compte, o El meu perfil o Les meves comandes.
 • Botigues online: Ens serà impossible fer compres online, hauran de ser compres telefòniques o a la botiga física, si és que en disposa.
 • No serà possible personalitzar les nostres preferències geogràfiques com franja horària, divisa o idioma.
 • El lloc web no podrà fer analítiques web sobre visitants i tràfic a la pàgina web, fet que dificultarà que la pàgina sigui competitiva.
 • No podrem escriure al bloc, no podrem pujar fotos, publicar comentaris, valorar o puntuar continguts. El lloc web no podrà saber si nosaltres som humans o una aplicació automatitzada que publica correu brossa.
 • No es podrà mostrar publicitat sectoritzada, acció que reduirà els ingressos publicitaris de la pàgina web.
 • Totes les xarxes socials utilitzen galetes, si les desactivem no podrem fer ús de cap xarxa social.

Es poden eliminar les galetes?

Sí. No només eliminar, sinó també bloquejar, de manera general o particular, per a un domini específic.

Per eliminar les galetes d’un lloc web haurem d’anar a la configuració del nostre navegador i cercar les galetes associades al domini en qüestió i procedir-ne a l’eliminació.

Seguidament us indiquem com accedir a una galeta determinada del navegador Chrome. Nota: aquestes passes poder variar en funció de la versió del navegador:

 1. Aneu a Configuració o Preferències mitjançant el menú Arxiu o bé feu clic a la icona de personalització que apareix a dalt a la dreta.
 2. Veureu diferents seccions, cliqueu l’opció Mostrar opcions avançades.
 3. Aneu a Privacitat, Configuració de continguts.
 4. Seleccioneu Totes les galetes i les dades de llocs.
 5. Apareixerà un llistat amb totes les galetes ordenades per domini. Per tal que us sigui més fàcil trobar les galetes d’un determinat domini, introduïrem parcial o totalment l’adreça al camp Buscar galetes.
 6. Després de fer aquest filtre apareixeran en pantalla una o diverses línies amb les galetes de la pàgina web sol·licitada. Ara només haurem de seleccionar-la i polsar la X per procedir a l’eliminació.

Per accedir a la configuració de galetes del navegador Internet Explorer seguirem aquestes passes (poden variar en funció de la versió del navegador):

 1. Aneu a Eines, Opcions d’Internet
 2. Farem clic a Privacitat.
 3. Mourem la barra fins ajustar el nivell de privacitat que desitgem.

Per accedir a la configuració de galetes del navegador Firefox seguirem aquestes passes (poden variar en funció de la versió del navegador):

 1. Aneu a Opcions o Preferències segons el sistema operatiu que utilitzem.
 2. Farem clic a Privacitat.
 3. A Historial triarem Utilitzar una configuració personalitzada per a cada historial.
 4. Ara veurem l’opció Aceptar galetes, podem activar-la o desactivar-la segons les nostres preferències.

Per accedir a la configuració de galetes del navegador Safari per a OSX seguirem aquestes passes (poden variar en funció de la versió del navegador):

 1. Aneu a Preferències, després a Privacitat.
 2. En aquest lloc, veurem l’opció Bloquejar galetes perquè ajustem el tipus de blogueig que farem.

Per accedir a la configuració de galetes del navegador Safari per a iOS seguirem aquestes passes (poden variar en funció de la versió del navegador):

 1. Aneu a Ajustos, després Safari.
 2. Aneu a Privacitat i Seguritat, veurem l’opció Bloquejar galetes perquè ajustem el tipus de blogueig que farem.

Per accedir a la configuració de galetes del navegador per a dispositiusAndroid seguirem aquestes passes (poden variar en funció de la versió del navegador):

 1. Executarem el navegador i clicarem la tecla Menú, després Ajustos.
 2. Anirema Seguretat i Privacitat, veureu l’opció Aceptar galetes perquè poguem activar o desactivar la casella.

Per accedir a la configuració de galetes del navegador per a dispositius Windows Phone seguirem aquestes passes (poden variar en funció de la versió del navegador:

 1. Obrirem Internet Explorer, després Més, i darrera Configuració
 2. Ara podem activar o desactivar la casella Permitre galetes.